THE ART OF TABLE LAYING IN HISTORY AND CULTURE

Bonvesin de la Riva

De quinquaginta curialitatibus ad mensam

Bonvesin de la Riva, a scholar and poet who lived at the same time as Dante, was the author of texts in both Latin and the Lombard vernacular tongue. For his educational texts, Bonvesin preferred to entrust his teachings to the simple and direct manner of the vernacular.
This is the case of his treatise in verses entitled De quinquaginta curialitatibus ad mensam (Fifty courtesies at table), which only has a Latin title. It is a short book of etiquette, which provides a vivid picture of how medieval men and women behaved at table.

Top: Banquet for the Wedding of the Daughter of Oliveros de Castilla with Artus de Algarve, c. 1467, detail. Paris, Bibliothèque Nationale de France

Bonvesin

La cortesia desena si è: quand tu he sedhe,
travond inanze lo cibo, e furbe la boca, e beve.
Lo gordo ke beve im pressa, inanze k’el voie la canna,
a l’oltro fa fastidio ke beve sego in compagnia.


E l’undexena è questa: no sporze la copa a l’oltro,
quand el ghe po’ atenze, s’el te’n fesse acorto.
Zascun hom prenda al desco la copa quand ghe plas,
e quand el ha bevudho la dé mete zoso in pax.


La dodesena è questa: quando tu dì prende la coppa,
con due mâ la receve e ben te furbe la boca.
Co l’una conzamente no se pò-la ben receve:
azò ke ‘l vin no se spanda, con doe man sempre beve.


La tredesena è questa: se ben tu no voi beve,
s’alcun te sporze la copa, sempre la dì receve;
quando tu la he recevudha, ben tosto la poi mete via,
on sporze a verun oltro k’è tego in compania.


L’oltra ke segue è questa: quand tu è a li convivii,
anc sia bon vin in desco, guarda ke no te invrii.
Ki se invria malamente, in tre mainere offende:
el nox al corpo e a l’anima, e perde lo vin k’el spende.


La terza pos le quaranta è: se tu sporzi la copa,
la summità del napo col polex mai no toca.
Apilia lo napo de soto e sporze con una man:
ki tien per altra via, si po’ fi digio villan.

Bonvesin de la Riva, De quinquaginta curialitatibus ad mensam, seconda metà XIII secolo